Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pénz

2008.09.09

A Birodalom korában a szabvány kredit volt az egyetlen általánosan elfogadott fizetőeszköz az Ismert Galaxis-ban, s mivel a hátterét az egész galaktikus gazdaság alkotta, a Birodalom pedig kivételesen stabilnak számított, ezt a valutát szinte mindenütt elfogadták, még a Birodalom határain kívül is. A birodalmi kredit fémpénzek és bankjegyek formájában került forgalomba: a leggyakoribb címletek a 0.1, 0.2, 0.5, 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000, 2000, és 5000 voltak. Nagyobb címletű fémpénzek is léteznek, ezek azonban nem közhasználatúak.

Az Új Köztársaság megalakulása után a birodalmi kreditet kivonták a forgalomból. A Köztársaság saját fizető-eszközt bocsátott ki, amit szintén kreditnek hívtak. A Birodalom maradéka új birodalmi valutát bocsátott ki, a-mely főleg a határvidék környékén használatos. Számos bolygó, helyi kormány és nagyvállalat saját fizető-eszközt bocsát ki, amit a galaxis különböző régióiban hol elfogadnak, hol nem. Ezen valuták elfogadása kockázatos lehet, ha az ember nincs naprakészen tájékoztatva az árfolyamokról.

Fizetni készpénzen kívül elektronikus kreditrudakkal is lehet, amik a nagy címletű bankjegyeket helyettesítik. A kreditrudakat biztonsági kóddal el lehet látni, ami megnehezíti a lopást, és lehetővé teszi a gyors pénzforgalmat bolygóközi méretekben. Az elektromos kreditrúd azonban nemcsak biztonságos, hanem könnyen lenyomozható is.