Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Történelem

2008.10.06

Réges-rég egy messzi-messzi földrészen...
( Egy kis történelem 
- Star Wars 1998-2006)

A filmgyártás történetében nem volt még egy olyan átütő erejű kasszasiker, mint a Star Wars. Ahogy mondani szokták, van a Star Wars és vannak az egyéb filmek. Manapság már az egy-két évvel ezelőtt készített filmek sem érdekelnek senkit, és valószínűleg a nagyra magasztalt Titanic is elsüllyed örökre az Episode I. bemutatója után. Ez az összeállítás címszavakban villantja fel néhány - hangsúlyozzuk néhány (!) - fontosabb esemény időpontját!

 

1998

Október - Megjelenik a 'Behind the Magic' multimédiás CD-ROM, mely a klasszikus trilógia készítését, cselekményét, hátterét dolgozza fel. A siker óriási, a kiadványt a rajongók azóta is alapműként kezelik.

November 17. - Az USÁ-ban a mozikba kerül az Episode I első trailer-e. A fanatikusok úgy özönlenek a filmszínházakban, mintha a teljes filmet láthatnák. A trailer-ből a starwars.com-ról harmincöt millió(!) letöltést regisztrálnak.


1999

Március 12. - Az Episode I második trailer-ének bemutatója

Május 3. - Beindul a The Phantom Menace háttéripari termékeinek árusítása. Az Egyesült Államokban hosszú sorok veszik ostrom alá a boltokat. Ezen a napon jelenik meg a film könyv- és képregényváltozata, valamint a soundtrack-lemez is. A vásárlók között felfedezik Leonardo DeCaprio-t is, akiről hamarosan elterjed a pletyka: a második részben ő fogja játszani Anaikn Skywalker-t. A LucasFilm illetékesei ezt úton-útfélen cáfolják.

Május 19. - Bemutatják a Star Wars-sorozat első részét, a The Phantom Menace-t. A díszelőadást három nappal korábbra, George Lucas 55. születésnapjára időzítik.

Június - Magyarországon, Anakin Skywalker-rel a fedelén megjelenik a The Phantom Menace könyvváltozata. Ugyanebben az évben - a világon egyedülálló módon - hazánkban még négyféle borítóval kerül a boltokba.

Szeptember 16. - Az Episode I premierje Magyarországon. Az eseménynek nagy a média visszhangja, és ehhez az is hozzájárul, hogy a rajongók jelmezbe öltözve vannak jelen a főváros mozijaiban. A premier idején ismét hazánkba látogat Rick McCallum.


2000

Április 3. - Magyarországon megjelenik a The Phantom Menace VHS-változata. A kiadás óriási siker, a boltok nyitásakor a rajongók valósággal megrohanják a nagyobb boltokat.

Április 4. - Az Egyesült Államokban megjelenik a The Phantom Menace VHS-változata. Két nap leforgása alatt ötmillió(!) darabot adnak el belőle a tengerentúlon.

Május 2. - Hayden Christensen személyében kiválasztják az Episode II legfontosabb karakterének, Anakin Skywalker figuráját alakító szereplőt.

Június 26. - Pontosan három évvel a The Phantom Menace forgatásának megkezdése után megindulnak az Episode II élőszereplős felvételei.

Augusztus 5. - Meghal Sir Alec Guiness, Obi-Wan Kenobi klasszikus trilógiabeli alakítója

Szeptember 13. - Meghal Shelagh Fraser, Beru néni alakítója

November 21. - Ismét megjelenik a Star Wars Special Editon videováltozata. Az újdonság az első kazettán található rövid making of... film az Episode II munkálatairól.


2001

Augusztus 2. - A LucasFilm-nél hivatalosan bejelentik: az Episode II végleges címe Attack of the Clones lesz.

Október 12. - A The Phantom Menace DVD-változatának megjelenése az Egyesült Államokban. A kiadás rövid időre a leggyorsabban fogyó DVD címét is birtokolja: egy hét alatt kétmilliót adnak el belőle.

November 2. - Az Episode II első trailere debütál az Interneten.

November 14. - Az Episode I DVD megjelenése Magyarországon. Reklámkampány hiányában a siker igencsak mérsékelt...


2002

Április 23. - Az Episode I-hoz hasonlóan most is hetekkel a film bemutatója előtt kezdődik a háttéripar nyomulása az üzletekben. A termékkör a három évvel korábbihoz képest igen szerény...

Április - Hazánkban megjelenik az Attack of the Clones regényváltozata.

Május 12. - Tizenhét és fél év után ismét Star Wars filmet láthatnak a magyar tévénézők. A The Phantom Menace egy kereskedelmi csatorna műsorán nézettségi rekordot dönt...

Május 14. - Az Attack of the Clones budapesti díszbemutatóján több mint harminc jelmezes rajongó vesz részt.

Május 16. - Az Episode II világpremierje. Most először fordul elő, hogy a hivatalos vetítések megkezdésekor a magyar rajongók előbb láthatják a filmet, mint a tengerentúli társaik. A 00.00 óra után pár perccel kezdődő közönségpremieren a hazai klub egy emberként ünnepli az Attack of the Clones-t.

November 12. - Az Episode II az Egyesült Államokban megjelenik DVD-n és VHS kazettán.

November 13. - Magyar rajongók egy csoportja látogatást tesz a Skywalker Ranch-en

November 20. - Az Episode II Magyarországon megjelenik DVD-n és VHS kazettán. November 19-én késő este egy budapesti üzlet már hivatalosan árusítja a filmet.

November 24. - Tizennyolc év után ismét magyar tévécsatornán látható a Csillagok háborúja

December 1. - Először sugározza magyar tévécsatorna a The Empire Strikes Back-et

December 8. - A klasszikus trilógia harmadik filmje, a Return of the Jedi is sugárzásra kerül egy hazai kereskedelmi csatorna műsorán.


2003

Június 30. - Megkezdődnek az Episode III élőszereplős felvételei.


2004

Július 24. - Steve Sansweet látványos külsőségek között bejelenti: a harmadik rész címe Revenge of the Sith!

Augusztus 23. - Az Episode III munkálatait kiegészítő két hetes utóforgatás kezdődik Angliában.

Szeptember 21. - Először jelenik meg a Star Wars Trilogy DVD-n, és kiugróan magas eladási számokat produkál. A Star Wars Battlefront video-játékkal együtt megjelentetett díszdobozos kiadás az első napon 116 millió dolláros bevételt termelt. A három filmes, bonusz lemezes változat nálunk is megjelenik, de mivel nincs rajta szinkron, nem fogy túlságosan jól hazánkban. A DVD megjelenéssel egy időben felújítva kerül a boltokba a három film zenéje is.

2005

Április - Több mint egy hónappal a premier előtt boltokba kerülnek a harmadik rész termékei. A siker óriási, az Episode II-val ellentétben sokkal nagyobb a választék.

Május 13. - A Revenge of the Sith sajtópremierje Magyarországon. A filmre láthatóan nagy a tülekedés az újságírók között, akik meglepően kedvező kritikákat írnak a filmről. A szokásoktól eltérően egyébként nem szinkronosan, hanem feliratosan vetítik a filmet.

Május 19. - Az Episode III - Revenge of the Sith világpremierje. A siker elképesztő, a film egyik rekordot dönti a másik után, és mind idők tíz legsikeresebb alkotása közé verekszi fel magát. A világpremiernek hála a budapesti mozik nézettségi rekordokat döntenek. Akad olyan multplex mozi, mely az összes termében a harmadik részt vetíti. A hazai rajongói klub az éjféli első vetítés előtt háromórás műsorral köszönti a premiert.

November 1. - A tengerentúlon megjelenik DVD-n az Episode III Revenge of the Sith. A siker óriási, a magyar kiadás azonban szokás szerint csúszik.

December 1. - Megjelenik Magyarországon is a Revenge of the Sith DVD-n és korlátozott példányszámban VHS-en is. A késés oka: első ízben került szinkron a magyar Star Wars DVD-re.

December 6. - Ismét megjelenik a 2004-es trilógiás DVD-kiadás, ezúttal bonus disc nélkül. A csomagolás új, a tartalom azonban változatlan. Ez a díszdoboz Magyarországon nem kerül forgalomba.

Decembert 10. - A Magyar Star Wars Klub önálló rendezvénnyel ünnepli az Episode III DVD megjelenését. Ezen a napon Gruber Hugót, Palpatine császár szinkronizálóját látják vendégül.


2006

Február 11. - Hosszú kihagyás után ismét van saját kiadványa a Magyar Star Wars Klubnak. Ezen a napon jelenik meg a Starfighter című fanzine, mely nem kerül kereskedelmi forgalomba, hiszen kizárólag a klub tagjai számára készül.

Szeptember 12. - Először jelenik meg a klasszikus trilógia eredeti, felújítatlan változata DVD-n, csatolva a 2004-es újboli kiadáshoz. Magyarországon ez - többek között a szinkron hiánya miatt - nem jelenik meg. A DVD-t korlátozott ideig, december 31-ig forgalmazzák.

Október 14. - A Magyar Star Wars Klub 10. születésnapját ünnepli. Ezen a rendezvényen vendégként jelen van Zsigmond Tamara és Moser Károly, Amidala és Anakin szinkronizálói, valamint Novák Péter, az ismert média személyiség, aki a korábbi években sokat szerepelt a klub rendezvényein.