Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


II. rész - A klónok támadása

2008.09.02

A Csillagok háborúja II: A klónok támadása (Star Wars Episode II: Attack of the Clones) egy 2002-es film George Lucas rendezésében. A főszereplők Ewan McGregor, Natalie Portman, Hayden Christensen és Christopher Lee. A klónok támadása az 1977-1983 között készült Csillagok háborúja-filmek elő-trilógiájának középső része, és egyben a teljes Star Wars saga cselekmény szerinti második epizódja.

 

Kép

 

Cselekménye

Tíz évvel a Baljós árnyak cselekménye után (22 YE) a Galaktikus Köztársaság hatalmas krízisben van: egy része a rendszernek, a Dooku gróf, volt Jedi lovag által vezetett Szakadárok azzal fenyegetőznek, hogy kilépnek a Köztársaságból.

Miután Coruscanton ismeretlenek sikertelen merényletet követnek el Naboo volt királynője, Padmé Amidala ellen, a Jedi Tanács két testőr rendel ki a nő mellé: az általa rég nem látott Obi-Wan Kenobit és annak tanítványát, Anakin Skywalkert. Éjszaka azonban egy Zam Wessel nevű merénylő ismételten az életére tör, de végül a két Jedi karmai közt védi. Csakhogy ekkor egy másik fejvadász is megjelenik, végez társával, majd elmenekül.

A történtek után Palpatine Főkancellár és a Jedi Tanács a biztonságosnak tűnő Naboora küldi Padmét és Anakint (R2-D2 kíséretében), Obi-Wan pedig nyomozni kezd a rejtélyes fejvadász után. Így jut el egy peremvidéki bolygóra, Kaminora, ahol megdöbbentő dolgot fedez fel: egy üzemben harcosokat klónoznak, az ottaniak állítása szerint a Köztársaság számára.

Mikor Kenobi találkozik a harcosok egyedével, Jango Fettel, rájön, ő az a fejvadász, akit keres. Jango azonban fiával, Bobával menekülni kezd, rövid űrcsata után pedig legyőzik üldözőjüket, majd a közeli Geonosisra szállnak. A halottnak hitt Jedi azonban a fejvadász hajójára elhelyezett jeladó segítségével beméri helyzetüket, és ő is a bolygóra repül.

Időközben Anakin és Padmé közt szerelem szövődik, és egy csók is elcsattan, a lány azonban nem szeretné, ha lenne valami közöttük. Mikor Anakin egy rémálmában anyját látja szenvedni, Padméval együtt szülőbolygójára, a Tatooine-ra siet. Itt volt gazdája, Watto elárulja neki, hogy Shmit egy Cliegg Lars nevű férfi vette meg, majd felszabadította és elvette feleségül.

Mikor meglátogatja, a férfi elárulja Anakinnak, hogy anyját egy Tusken banda rabolta el, és valószínűleg már meg is ölte. A fiú ennek ellenére megkeresi Shmit, ám mikor rátalál, az kezei közt hal meg. Anakin Jedihez nem méltó módon, bosszúból lemészárolja a környéken táborozó Tuskeneket, majd visszatérve, eltemeti anyját.

Időközben Obi-Wan rettenetes dologra bukkan a Geonosison: Dooku gróf, Nute Gunray helytartó, és még néhány nagyobb cég vezetője egymást támogatva egy hatalmas droidsereget épít, hogy később majd polgárháborút robbantson ki a Köztársaságban. Mikor azonban Obi-Wan ezt közli Coruscanttal, Dooku katonái elfogják, majd bebörtönzik.

Padméék is értesülnek a Jedi elfogásáról, így elbúcsúznak Clieggtől és családjától (Owentól és Berutól), majd Anakin volt tolmácsdroidjával a Geonosisra repülnek. Csakhogy itt több száz geonosisi várja már őket, nem sokkal később pedig Jango Fett is feltűnik, így ők is fogságba esnek.

A három rabot kémkedés miatt halálra ítélik, Obi-Wan pedig meglepő dolgot tud meg Dookutól: a gróf állítása szerint a Szenátust egy Sidious nevű Sith Nagyúr irányítja, és több száz szenátort tart befolyása alatt.

Eközben a Coruscanton Bail Organa szenátor és Palpatine javaslatára Jar Jar Binks sikeresen ráveszi a Szenátust, hogy rendkívüli jogokkal hatalmazzák fel a Főkancellárt, aki ezután hatalmával élve, elrendeli egy Köztársasági Hadsereg felállítását.

A Geonosison elkezdődik Kenobiék kivégzése, előtte azonban Anakin és Padmé szerelmet vallanak egymásnak. Miután kiláncolták a három foglyot, a geonosisiak három vérengző állatot engednek rájuk az arénában: a Reeket, az Acklay-t, és a Nexut. Míg Anakinék kiszabadulnak, és felveszik a harcot támadóikkal, a nézőtéren Mace Windu vezetésével több száz Jedi tűnik fel.

Dooku azonban harci droidok ezreit ereszti rá a váratlan látogatókra, így hatalmas harc keződik, később pedig Yoda mester is megérkezik a klónok hadseregével, így a harc csatává alakul. Míg Windu mester végez Jango Fettel, Obi-Wan és Anakin Dooku gróf nyomába erednek, aki egy titkos fegyver terveivel megpróbál elmenekülni.

A hajsza egy hangárban ér véget, ahol a két Jedi szembeszáll a Sith-té lett gróffal. A fénykardpárbaj során Obi-Wan és Anakin súlyos sebeket kapnak (Anakin elveszti a jobb karját), ám mikor Dooku a kegyelemdöfést adná, megjelenik Yoda. Dooku ezúttal a Jedi mesterrel kezd vívni, ám mikor látja, hogy ellenfelével nem bír el, inkább elmenekül.

A történtek után Anakin egy robotkezet kap, és a Naboon titokban összeházasodik Padméval, Dooku pedig a Coruscantra érkezik, hogy találkozzon mesterével, Darth Sidious-szal. A klónok háborúja elkezdődött!

 

Kép

 

A cselekmény elemei 

 

Geonosiai kivégzés

A genosiai kivégzés a Genosis bolygón alkalmazott halálbüntetés egyik formája, melyre egy arénában kerül sor. A kivégzendő személyeket egy oszlophoz kötözik, s szörnyeket engednek rájuk, hogy megtámadják és megegyék őket (ehhez hasonló módszert használtak a Római Birodalomban, oroszlánokkal). Dooku gróf halálra ítélte Obi-Wan Kenobit, Anakin Skywalkert és Padmé Amidalát. Szerencsére a kivégzést megakadályozzák az időközben megérkezett jedi lovagok, Mace Windu vezetésével.

 

Anakin mechanikus keze

Dooku levágja Anakin jobb kezét, pontosan úgy, mint ahogy Darth Vader (aki ugyancsak Anakin) levágja Luke Skywalkerét. Ez a kettős kéz-levágás fontos szerepet fog betölteni a A jedi visszatér részben, amikor Luke nem öli meg Vadert látva, hogy mindkettőjüknek kibernetikus keze van. Luke keze sokkal komplikáltabb, ami a technológiai fejlődéseknek köszönhető a 22 YE és 3 YU között történhettek.

 

A politikai légkör

A klónok támadásának politikai légköre hasonló a hidegháborúhoz, azzal a különbséggel, hogy végül valóságos háborúba torkollik. Mivel az eredeti Csillagok háborújának a jegyzetei az 1970-es években íródtak, ez lehetett egy üzenet, hogy mit jelenthet a világ számára egy nukleáris háború.

 

Kép

 

A forgatás

A film főleg a 20th Century Fox filmstúdióban készült, néhány részt a tunéziai sivatagban, a sevillei Plaza de Espana téren, az olasz Villa del Balbianelloban és a casertai királyi palotában vettek fel.

 

Digitális munka 

A film jelentős részét digitálisan valósították meg az ILM (Industrial Light and Magic) szakemberei. A Csillagok háborúja saga és az ILM a kezdetektől fogva élen jártak a filmes speciális effektusok kialakításában.

 

Kép

 

A közönség reakciója

Az első kritikák vegyesek voltak, többségükben csodálták a speciális effektusokat, amelyek sokkal jobbak, mint a Baljós árnyak-ban, és örömüket fejezték ki affelől, hogy Jar Jar Binks csak jelentéktelen szerepet kapott. A kritikák megegyeztek abban, hogy nagy fejlődés mutatkozott az I. rész óta.

A 2002-es év folyamán a film 310 millió dollárt jövedelmezett, de 120 millióval kevesebbet, mint a Baljós árnyak. Mint az előző filmnek, ennek a plakátját is Drew Struzan tervezte.

 

Csillagok háborúja II: A klónok támadása
Star Wars Episode II: Attack of the Clones
Rendező: George Lucas
Producer: Rick McCallum
Forgatókönyvíró: George Lucas
Jonathan Hales
Főszerepben: Ewan McGregor
Hayden Christensen
Natalie Portman
Ian McDiarmid
Samuel L. Jackson
Christopher Lee
Zene: John Williams
Operatőr: David Tattersall
Forgalmazó: 20th Century Fox (USA)
InterCom (Magyarország)
Gyártó: Lucasfilm Ltd.
Bemutató: 2002. május 16. (USA)
2002. május 16. (Magyarország)
Időtartam: 137 perc
Nyelv: angol
Korhatár: PG (USA)
0 (Magyarország)
Költségvetés: 115 millió dollár
Bevétel: 310.676.740 dollár (USA)
649.398.328 dollár (összes)
IMDb