Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


IV. rész - Egy új remény

2008.09.05
„Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban…”
– a film nyitó sora

      A Csillagok háborúja IV: Egy új remény (eredetileg csak Csillagok háborúja) egy 1977-ben megjelent film, amelyet George Lucas rendezett. Ez a film volt a megindítója a hat részből álló Csillagok háborúja sorozatnak. A rajongók körében a filmet ANH-ként (A New Hope) ismerik.

19 évvel a Galaktikus Birodalom megalapítása után befejeződött a Halálcsillag építése – azé a fegyveré, amely képes elpusztítani egy egész bolygót. Miután Leia hercegnő, a lázadók szövetségének vezére megszerezte az egyedülálló fegyver titkos terveit abban a reményben, hogy talál rajta gyenge pontot, a birodalom elfogja és bezárja őt a Halálcsillag börtönébe. Eközben Luke Skywalker találkozik Obi-Wan Kenobival, aki remeteségben és a Tatooine bolygón. Miután Luke házát lerombolják Obi-Wan megkezdi Luke Jedivé való kiképzését, és együtt kiszabadítják a hercegnőt a Birodalom karmai közül.

A filmet 1977. május 25-én mutatták be a mozikban, ahol néhány hét alatt a filmtörténelem egyik legsikeresebb alkotása lett több mint 798 millió dolláros bevétellel világszerte.

 

Kép

Áttekintés

A film pénzügyileg minden idők legsikeresebb filmje volt. Az inflációt is figyelembe véve csak az Elfújta a szél című film előzte meg.

Az Amerikai Filmintézet 15.-ként rangsorolta a 20. század első száz filmje között, de a filmet nem mindenki szereti. Sokan hibáztatják, hogy felgyorsította a trendet a speciális effektusok köré épített filmek gyártására. Mások szerint ez a trend természetes következménye a gazdasági és technikai haladásnak a filmiparban.

1997-ben a filmet digitálisan újra feldolgozták és a film 20. évfordulójára újra kiadták Különleges Kiadás (angolul: Special Edition) néven. Ez a kiadás olyan filmrészleteket is tartalmaz, melyek nem voltak benne az eredetiben; a legjelentősebb a Han Solo és Jabba, a Hutt közti beszélgetés valamint más kisebb hozzáadások és vizuális javítások. Néhány hozzáadott részlet bele volt tervezve az eredeti filmbe is, de a technológia akkor állása miatt nem voltak lehetségesek ezidáig. A különleges kiadás olyan filmrészleteket is tartalmazott, amelyek a régi kiadásban is benne voltak, de a cselekményt megváltoztatták. Ezek a változtatások vegyes válaszra találtak, egyes rajongók szerint gyengítik a filmet.

Újabb változtatásokat végeztek el a filmen 2004-ben, mikor kiadták DVD formátumban. Néhány kivétellel, ezek csak apró vagy kozmetikus változtatások voltak.

 

Cselekménye 

Két droid (azaz robot) (C-3PO és R2-D2) Luke Skywalker birtokába jut, aki a filmben egy fiatal lakosa a Tatooine bolygónak. A bolygó a zsarnok Galaktikus Birodalom határán fekszik, amelynek Palpatine a császára. Luke felfedezi, hogy a kisebbik droid egy holografikus üzenetet tartalmaz egy titokzatos és vonzó nőtől, Leia hercegnőtől és leírást egy terror fegyverről, egy bizonyos Halálcsillagról. R2-D2 bizonyos események sorozata következtében jutott Luke-hoz és miután ez Obi-Wan Kenobival találkozik, Obi-Wan megkéri, hogy az androidot és a terveket vigye el az Alderaan bolygóra. Luke az elején tartózkodik, de miután hazaérve a családját lemészárolva találja a Birodalmi Rohamosztag katonái által, elhatározza, hogy csatlakozik Obi-Wanhoz.

Közben Darth Vader a Halálcsillagon, ott ahol Leia-t is fogva tartják, vallató droidokkal próbálja kiszedni Leiaból az információt arra vonatkozólag, hogy merre van a lázadók bázisa. Ezidáig sikerül ellenállnia a vallatásnak. Az űrállomás parancsnoka, Tarkin tábornok, taktikát változtat és az Alderan bolygó megsemmisítésével fenyegetőzik, ha nem vall. Leia végül bevallja hogy a lázadók a Dantuin bolygón vannak, azonban az admirális mégis megsemmisíti Alderant, hogy ezáltal megmutassa a Halálcsillag erejét.

Közben a cselekmény újra Obi-Wan-ra és Luke-ra terelődik. Amint az űrkikötőbe érnek Obi-Wan a Birodalmi Rohamosztagosokat az Erő segítségével ráveszi, hogy „ezek nem azok a droidok, amelyeket kerestek”. Ezután találkoznak Han Soloval, aki jutalom ellenében elviszi Alderaanra. Közben a Birodalmi Rohamosztagosok rájönnek Obi-Wan trükkjére és nagyszámban hőseinkre támadnak. A Millennium Falconnak csak az utolsó percben sikerül felszállnia.

Az út ideje alatt Kenobi elkezdi Luke tanítását az Erő útjain. Solo szkeptikus, de a bekötözött szemű Luke-nak sikerül érzékelnie a támadó helyét mialatt a fénykarddal gyakorol.

Az Alderaanra érkezéskor, legalábbis ahol a bolygónak kellene lennie, már csak törmeléket találnak a helyén. Üldözőbe vesznek egy TIE-vadászt, de túl későn veszik észre a hajó célját, a harcállomást. A teherhajót vonósugárra veszik, és bevontatják, Luke-nak és útitársainak nincs más választásuk, mint elrejtőzni a hajó csempészrekeszeiben. Mielőtt a birodalmiak alaposabban átkutatnák a hajót, a társaság kilopódzik. Felfedezik, hogy Leiát a közeli cellában őrzik. Kenobi elindul, hogy hatástalanítsa a vonósugarat, míg Luke és Han elindulnak a hercegnőt kiszabadítani.

Luke-ék kiszabadítják Leia hercegnőt, és visszaindulnak a Millennium Falconhoz. A vonósugár hatástalanítása után Kenobi szembetalálja magát Vaderrel, aki megtámadja őt. Az világos, hogy már találkoztak ezelőtt, csak az nem tiszta, hogy miként. Kenobi azt mondja Vadernek harc közben: „ha most engem megölsz, nagyobb erőm lesz, mint valaha”. Mikor Kenobi látja, hogy a kettejük harca elvonta az őrök figyelmét a teherhajótól, feláldozza magát, s teste (mint a jediké általában haláluk után) eltűnik.

Luke, Leia, Han és Chewbacca több vadászgépet lerázva elérnek a lázadók rejtekhelyére és átadják a terveket a lázadók vezetőinek. Nem tudnak róla (bár sejtik), hogy Tarkin tudatosan hagyta őket elmenekülni, azért hogy követhesse őket a rejtekhelyükre, ami a Yavin bolygó egyik holdja. Amíg a Halálcsillag megérkezik a Yavin-rendszerbe, a felkelők átvizsgálják az R2-D2 memóriájában raktározott műszaki adatokat, és sikerül egy gyenge pontot találniuk: egy apró hőelvezető aknát, amely egészen a Halálcsillag főreaktoráig vezet.

Ekkor a film cselekménye hirtelen átvált a pilóták gyülekezésére (akikhez közben Luke Skywalker is csatlakozott), elhatározzák, hogy egyszemélyes vadászgépekkel fogják megtámadni a Halálcsillagot, és megkísérlik protontorpedókkal eltalálni azt a hőelvezetőnyílást.

A film hátralevő része a harcot mutatja be. Az X-szárnyú és Y-szárnyú vadászokból álló kötelék elindul a Halálcsillag ellen. Mivel egyszerűen túl parányiak ahhoz, hogy az állomás légvédelme elbírjon velük (hiszen ki lenne olyan őrült, hogy ilyen kis hajókkal támadjon meg egy harcbázist), a birodalmiak bevetik ellenük híres TIE-vadászaikat. Maga Darth Vader is hajóra száll. Egyre több és több felkelő pusztul el, köztük Luke barátja, Biggs Darklighter is, és már kétségessé válik a küldetés sikere. Luke többször is hallani véli Kenobi hangját amint mondja neki hogy „használd az Erőt, Luke!”. Solo segítségével (aki elvonja Vader figyelmét) végül is sikerül eltalálnia a nyílást és ezzel elpusztítja a Halálcsillagot, hatalmas veszteséget okozva ezzel a Birodalomnak.

Folytatás két évvel később…

 

Források 

A filmet több mű is ihlette, s Lucas elismerte, hogy tudatosan vett át egyes elemeket híres filmekből vagy könyvekből. Bevallása szerint (ld. a filmsorozat felújított változatához mellékelt interjút) az egész sorozat megalkotásához a Flash Gordon meghódítja az univerzumot c. amerikai sci-fi-sorozatból merített ihletet és késztetést.

 

A rejtett erőd 

Lucas elmondta, hogy Akira Kurosawa 1958-ban készült Rejtett erőd filmje nagy hatást tett rá. A hasonlóság a két farmer és a két beszélő android között nyilvánvaló.

Britannia ostroma 

A Halálcsillagon bemutatott jelenetek nagyon hasonlítanak a Britannia ostroma filmben látható jelenetekre, főleg amikor a kamera a pilóta arcát filmezi a kabinban és a rádiós beszélgetések a színek után elnevezett csapatok között.

Dűne

A Tatooine bolygó nagyon hasonlít az Arrakis bolygóra Frank Herbert A Dűne című regényéből. A Mongo nevű bolygó is sivatag-bolygó volt a Flash Gordon képregényben. Általában a Csillagok háborúja filmek azt a megszokott sci-fi irányt követték, hogy minden földi éghajlatnak megfelel egy bolygó, ennek megfelelően van sivatag-bolygó, dzsungel-bolygó stb.

A zene 

Lucas egy hangzatos zenei aláfestést akart a filmben a különböző karaktereknek, ugyanúgy, mint Richard Wagner operáiban. Több klasszikus darabot is összeszedett, hogy a film zeneszerzője John Williams rájöjjön, mit is akar, így a film zenéi eredeti klasszikus darabokra emlékeztetnek.

 

Csillagok háborúja IV: Egy új remény
Rendező: George Lucas
Producer: Gary Kurtz, George Lucas
Forgatókönyvíró: George Lucas
Főszerepben: Mark Hamill, Harrison Ford,
Carrie Fisher, Peter Cushing,
Alec Guinness, David Prowse
Zene: John Williams
Operatőr: Gilbert Taylor
Vágó: Richard Chew, Paul Hirsch
Marcia Lucas
Forgalmazó: 20th Century Fox
Bemutató: 1977. május 25., (USA)
1977. december 27., (UK)
Időtartam: 121 perc (eredeti változat)
125 min. (speciális változat)
Díj(ak): 6 Oscar díj
Nyelv: angol
Korhatár: magyar 12
USA PG
Költségvetés: $11 000 000
Bevétel: 775 398 007 USD
IMDb

 

Szereplők