Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VI. rész - A Jedi visszatér

2008.08.31

A Csillagok háborúja VI: A Jedi visszatér (angolul: Star Wars Episode VI: Return of the Jedi) 1983-as tudományos-fantasztikus film, amelyet Richard Marquand rendezett, a forgatókönyvet pedig George Lucas és Lawrence Kasdan írta. A Csillagok háborúja sorozat harmadikként kiadott epizódja, a film története szerint ez a befejező rész. A történelem első filmje, amelyben THX technológiát használtak.

 

Kép

Történet:

A jedi visszatér cselekménye a A Birodalom visszavág cselekménye után egy évvel (4 YU) kezdődik.

Ebben a részben a Birodalom egy második, de sokkal hatalmasabb Halálcsillagot épít, és a lázadók megpróbálják elpusztítani a pajzsgenerátort, amely az űrbázist védi. Közben kiderül, hogy Leia hercegnő és Luke Skywalker testvérek.

A lázadók gondosan kidolgozott tervvel felkészültek Han Solo kiszabadítására. Elsőként Lando Calrissiannak sikerült beszivárognia Jabba, a Hutt tatuini palotájába, majd a jedi követként (és mint utóbb kiderült: ajándékként) küldte C-3PO-t és R2-D2-t. Leia Organa fejvadásznak álcázva jutott be Jabba erődjébe, Chewbacca pedig a zsákmányaként. Leiának sikerült az éjszaka leple alatt kiolvasztania Solót a karbonittömbből, de Jabba és bandája észrevette munkálkodását. Solo a palota egyik börtöncellájának a vendége lett, Leia pedig kénytelen volt elfoglalni Jabba néhai táncosnőjének helyét. Skywalker is megérkezett, de Jabba ismételten nem volt hajlandó meghallgatni: a trónja alatt rejtőző Rankor vermébe vetette. Luke Jabba megrökönyödésére elpusztította a kiéheztetett és megvadított szörnyeteget. Jabbának azonban még volt egy hasonló célra szolgáló "háziállata": a Dűne-tengerben tanyázó, a Karkun-veremben élő Sarlakk. A felkelőket szánta a Sarlakk táplálékául. Ez a terve sem sikerült, Luke és társai végül megölik Jabbát és embereit majd szétválnak: Luke Yodához indult a Dagobah bolygóra, Leiáék pedig a Sullustra.

Közben Palpatine császár megérkezett az új Halálcsillagra, hogy terveit valóra váltsa. Solóéknak sikerült lejutniuk az Endorra, azonban Luke és Vader megérezték egymás jelenlétét. Vader elmondta a Császárnak, hogy lázadók szálltak le az Endorra. Ekkor Palpatine felfedte jobbkeze előtt ravasz tervét: ő maga szivárogtatta ki a Halálcsillag koordinátáit a lázadóknak, és csapdát állított mind az Endoron, mind a Halálcsillag körül.

Luke feljutott a Halálcsillagra és Palpatine után indult. A császári trónteremben a Császárra támadt. Vader azonban megakadályozta, hogy el is találja, és vívni kezdtek. A párbaj azzal végződött, hogy Luke levágta apja kezét, amely ugyanúgy műkéz volt, mint az övé. A Császár biztatta, hogy ölje meg Vadert, de Luke ezt visszautasította. A Császár belátta, hogy Skywalker fia nem lesz a Sötét Oldal szolgája, ezért elhatározta, hogy megöli. Az Erő gerjesztette energiavillámokkal bombázta, ezeknek Luke nem tudott ellenállni, haldoklott. Az apja végül a fia mellett döntött. Felkapta a Császárt, és lehajította egy aknába. A Császár meghalt. Anakin Skywalkert is eltalálta egy villám, ami halálos sebesüléseket okozott. Luke kivonszolta még életben lévő apját egy birodalmi hajóhoz, ahol levette róla a maszkot. Darth Vader megszűnt létezni, Anakin Skywalkerként halt meg.

A filmezésről

A film eredeti címe A jedi bosszúja volt, míg valaki kihangsúlyozta, hogy a bosszú ellentétben áll a jedi lovagok törvényeivel. Mások szerint a címet azért változtatták meg, mert a Star Trek sorozatban az egyik rész címe eredetileg Khan bosszúja volt.

A filmezés alatt, hogy eltereljék róla a figyelmet, a rendezők azt mondták, hogy egy horrorfilmet készítenek.

A közönség reakciója 

A film pénzügyileg nagy siker volt, de sok kritikus szerint a leggyengébb volt az eredeti trilógiában. A kőkorszaki evok bennszülöttek idegesítőek voltak egyes felnőtt nézők számára (ez folytatódni látszott a Jar Jar Binks karakterrel a Csillagok háborúja I: Baljós árnyak részben is) főleg az, hogy le tudják győzni a náluk sokkal jobban felszerelt és tapasztalt Birodalmi seregeket.

Az űrbeli csaták a lázadók és a Birodalmi Flotta között általános tetszésre találtak.

Egy fontos öltöztetési hiba látszik a filmben: minden Birodalmi karakter, rangtól függetlenül ugyanazt a rangjelzést viseli (Birodalmi Flottaparancsnok). Erre csak a filmezés közepén jöttek rá, így kijavítatlanul maradt a film végleges változatában.

 

Információk:

 

Csillagok háborúja VI: A jedi visszatér
Rendező: Richard Marquand
Producer: Howard Kazanjian
George Lucas
Rick McCallum
Forgatókönyvíró: George Lucas
Lawrence Kasdan
Főszerepben: Mark Hamill
Harrison Ford
Carrie Fisher
Billy Dee Williams
Zene: John Williams
Operatőr: Alan Hume
Jelmeztervező: Aggie Guerard Rodgers
Nilo Rodis-Jamero
Vágó: Sean Barton
T.M. Christopher
Duwayne Dunham
Marcia Lucas
Forgalmazó: 20th Century Fox
Bemutató: 1983. május 25.
Időtartam: 134 perc
Nyelv: angol
Költségvetés: 32 500 000 USD
IMDb